Yleisiä ohjeita

Kahvakuulatreenit pidetään Tiistilän koulun Peilisalissa klo 18:30 alkaen. Kulku pihan puolelta.

Harjoituksissa tehdään alkulämmittely (mobilisaatioharjoitteita tähän tapaan) ja opastetaan tekniikkaa, jonka jälkeen harjoitellaan erilaisia sarjoja. Liikeet ja painot valitaan oman osaamisen ja kunnon mukaan, joten kaiken "tasoiset", yli 15-vuotiaat treenaajat ovat yhtä tervetulleita, sukupuoleen katsomatta! Nostaminen sopii kaikille perusterveille ihmisille, ei kuitenkaan vakavasti nivelongelmaisille tai liikerajoitteisille.Treenaajat huolehtivat itse siitä, että heillä on voimassa oleva tapaturmavakuutus.


Ota mukaan oman kuulan lisäksi juotavaa ja rannepannat jos sinulla on. Lainakuulia on jonkin verran (6-24 kg) vain jos varaat sellaisen sivupalkissa olevasta lomakelinkistä. Kuulan on oltava malliltaan pyöreä (yläpalkin kuvassa on esimerkiksi pari hyvän mallista kuulaa) ja käden on mahduttava liikkumaan kahvassa.
Tavallinen puuvillainen T-paita on mukavin vaate näissä treeneissä.

Treeneissä keskitytään perusnostotekniikkaharjoitteluun ja muita oheisliikkeitä käytetään tarpeen mukaan. Perusliikkeitä ovat siis yhden käden etuheilautus (engl. swing), rinnalleveto (clean), vauhtipunnerrus (pushpress), tempaus (snatch) ja työntö (jerk). Sivupalkin Tästä on kyse -videossa nämä on kaikki esiteltynä.

Oheisliikkeitä ovat mm. maastaveto-pystysoutu -yhdistelmät, kuulan kierrot vartalon ympäri, erilaiset kyykkyliikkeet jne. Näillä liikkeillä voidaan täydentää harjoituksia siinä vaiheessa kun kaikki perustekniikat eivät ole vielä hallinnassa.

Perusliikkeet kuormittavat vartalon kaikkia lihaksia: heilautus ja työntöliikkeet painottuvat kehon etupuolelle, tempaus puolestaan vahvistaa erityisesti takaosan lihasketjua. Muutama eri painoinen kuula siis toimii kokonaisena kuntosalina.

Harjoittelun monipuolisuus syntyy liikkeiden tahtia, sarjojen pituutta ja kuulan painoa vaihtelemalla. Nopeatempoinen harjoitus parantaa kuntoa ja hapenottokykyä, hidas tempo ja raskas paino -yhditelmä lisää voimaa ja kestävyyttä.

Tekniikkaharjoittelulla pyritään tekemään treenistä tehokasta ja turvallista,  eli käytännössä opetellaan rentoutta, hengittämistä ja voiman tuottamista jaloista. Kaikki harjoitteet tähtäävät samaan päämäärään, joka on nostaa kuula suoralle kädelle pään päälle, mahdollisimman taloudellisesti ja lyhintä mahdollista reittiä.

Hyvä tekniikka mahdollistaa isompien painojen turvallisen käytön ja niiden myötä kunnon kehittyminen säilyy nousujohteisena. Naisille ja muille kiireisille mukava uutinen saattaisi olla myös se, että raskaammat painot kuluttavat enemmän energiaa vähemmässä ajassa samalla kun keho tiivistyy, luut vahvistuu ja hapenottokyky paranee. Kokemus on osoittanut, että kuulan nostaminen jopa täsmälaihduttaa!

Tervetuloa!

Perustekniikoita videoina  | Kuinka treenata kotona?